Ileana Vulpescu – Nota informativa batuta la masina


Pentru o mama, oricum ar fi copilul ei, el este al ei. Ca altii sunt mai destepti, mai capabili, mai frumosi, nu schimba cu nimic legatura dintre mama si copil.
Frageda mea copilarie a-nsemnat lipsa de intrebari asupra vietii, o vreme in care parca am plutit intre cer si pamant. In timp ce atatea chipuri si-atatea voci ale trecutului se voaleaza tot mai mult, cateva-ntamplari de-atunci mi-au ramas vii in memorie ca si cand s-ar fi petrecut ieri.
Cunosc oameni urati dar atat de atragatori, cu atata lumina in suflet care le strabate in privire, incat in cinci minute li se sterge uratenia, parca i-ar invalui o aura.
Fibrele care leaga sufletele intre ele sunt mai subtiri decat panza de paianjen.
Lacrimile dau afara din om preaplinul de amaraciune.
…simt ca lumea si-a pierdut busola, iar bunul simt – componenta a comportamentului uman – este pe cale de disparitie si nu este aparat nici macar intr-o rezervatie, cum se procedeaza cu speciile animale amenintate cu pieirea. Atentatorilor agresivi la bunul simt nu le aplica nimeni nicio sanctiune.
Batranetea nu mai are orizont; se rezuma la un petic de cer, vazut pe fereastra. Lumea se ingusteaza, se scurteaza ca o tesatura care intra la apa. Martorii vietii se imputineaza.
Natura, arta, infrumuseteaza viata, inalta sufletul, dar sunt si atatea fapte ale omului care-o otravesc, o murdaresc. As fi vrut o viata limpede, populata numai de fiinte dragi si de ganduri curate. Dar n-a fost sa fie numai asa.
Ura e cel mai durabil sentiment..nu se stinge ca dragostea sau ca prietenia, intr-o clipa. Nu cere neaparat reciprocitate. In dragoste si-n prietenie, fiind vorba de-un parteneriat, e suficienta o abatere dintr-o parte si edificiul se naruie. Ura nu se clinteste nici la un cutremur. Am intalnit oameni pe care-am avut toate motivele de-ai uri. Am avut puterea sa mi-i sterg din suflet fara sa mai cheltui pe ei ura. Putere sau incapacitate? Cred ca in sufletul care nu uraste este sau o mare putere de-ntelegere si de iertare sau o carenta de concentrare si de efort.
Printre secretele unei vieti echilibrate poate cel mai important este cel de-a muri la timp: adica atunci cand te-ar mai plange careva si nu pe cand cei din jur, fara sa fie niste monstri, ajung sa-ti doreasca moartea.
Remuscarile sunt o puternica otrava a sufletului, o autopedepsire mai rea decat pedepsele pe care ti le distribuie semenii. Remuscarile nu pot indrepta nimic, timpul fiind ireversibil, pentru noi, oamenii, el inseamna trecut, prezent, viitor,
Pesimistul este omul care, obligat sa mearga prin noroi, nu spune ca a nimerit-o pe-acolo din greseala.
De cand am ajuns eu la varsta judecatii si pana acum, cat confort a aparut pe lume, cate progrese ale stiintei, numai omul nu s-a facut mai bun. Pacat.
Mi-a luat mana si abia mi-a atins-o cu buzele. Desi pentru prima oara imi saruta mana un barbat, n-am simtit nicio emotie. Nu-l mai iubeam. Lipsa de combustibil, dupa ani de adoratie muta, iubirea mea se stinsese.
Cand dragostea s-a stins, mi-a ramas un gol in suflet mai dureros decat dupa sfarsitul uneia consumate…Nicio dragostea traita real nu are frumusetea si profunzimea celei imaginare.Vorbesc despe mine. Viata m-a invatat sa am modestia de a nu generaliza.
Pentru mine, el indeplinea cele trei conditii ale iubirii, emise nu stiu de cine, pe care le aprobam fara nicio rezerva: respect, admiratie, atractie fizica. Autorul acestor pareri se gandise oare numai la dragostea impartasita?
Bagase de seama toata lumea ca eram indragostita, desi eu evitam toate semnalele pe care le da o femeie-n asemenea stare? Adica face ce face si-aduce vorba de barbatul iubit, citandu-i parereile, ramane minute-n sir cu ochii-n gol, cu mintea coplesita de-o singura imagine.
Imi vorbea de pe pozitia barbatului care se stie iubit de-o femeie pe care n-o iubeste. Iar eu socotisem de prisos sa neg iubirea mea pentru el. Ne simteam ca dupa incheierea unui acord in care si partea nemultumita simula multumirea.
Cata fericire iti poate da o clipa de adevar, in care nu mai exista principii, retineri, ci atractia irepresibila intre doi oameni, care-i topeste unul in celalalt. Am iubit cativa barbati in viata, dar niciodata nu m-am simtit mai dorita si n-am dorit un barbat cum m-a dorit el si cum l-am dorit eu.
Frunza e libera numai cand cade din copac…
..atractia intre doi oameni este ca legea gravitatiei.
Pasiunea alunga orice inhibitie. Atunci am inteles ce-nseamna cele doua jumatati, despartite la-nceputul lumii, care, in sfarsit, se gasesc si se-mpreuna. Acele patru luni au insemnat adevarata mea viata de femeie, de femeie care traieste clipa, traieste voluptatea pe care i-o daruieste o fiinta si careia i-o daruieste la randu-i: clipa- stiind bine ca n-are viitor.
…esti unica in viata mea, nimeni nu m-a cotropit ca tine. Mi-e geu sa-mi inchipui ce barbat am sa mai fiu de-acum inainte, cand in mine existi doar tu.
Cine-si inchipuie ca numai sufletul cunoaste instabilitatea, deruta, inseamna ca n-a trait-o pe cea fizica sau nu vrea s-o recunoasca.
Uneori mi se face un dor dureros de copiii mei, de ei mici, cand ii simteam ca fasie din trupul si din sufletul meu. Cand ii alaptam simteam cum se scurge din mine nu doar hrana ci si suflet.
Daca ai sti cat de nimic ti se pare viata cand se sfarseste, cat de marunt iti pari tie insuti: o bucata de carne care sufera, un suflet care nu mai valoreaza nimic…
Pentru sufletul ficaruia dintre noi exista fiinte de neinlocuit.
..felul lui agitat de-a fi, negativismul lui la orice propunere, cearta din orice fleac, incat ajunsesem sa umblu pe langa el ca pe langa dinamita cu fitilul aprins, la-nceput ma enerva de-mi venea sa m-arunc pe fereastra, ca, pana la urma, sa m-aduca intr-o stare de posomorala si de sila de viata, incat moartea mi se parea o binefacere. Sa nu mai aud, sa nu mai vad, sa nu mai stiu. Ciudat cum oameni care n-au un fond rau, prin temperamentul lor iti otravesc viata.
Despartirea intre suflete urmeaza modelul despartirii fizice.
Cand ti-e dat nenorocul, daca-i mergi in fata te-ajunge, daca-i mergi in urma, te-asteapta.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s